Case din lemn – confort si eco-friendly - Sculptura in lemn

Descoperiti avantajele de a locui intr-o casa din lemn – confort termic, eco-friendly si durabilitate. In acest articol veti afla totul despre constructiile din lemn, de la tipurile de lemn folosite la modul de constructie si intretinere.

Casele din lemn sunt din ce in ce mai populare in ultimii ani, datorita avantajelor lor atat din punct de vedere estetic, cat si functional. In plus, ele sunt o alegere sustenabila si prietenoasa cu mediul inconjurator. Acestea sunt doar cateva dintre motivele pentru care multe persoane aleg sa-si construiasca propriile case din lemn. Dar cum functioneaza aceste constructii si care sunt avantajele lor?

Tipuri de lemn utilizate in constructii:

Inainte de a construi o casa din lemn, este important sa se aleaga tipul potrivit de lemn. Acesta poate fi impartit in trei categorii principale:

 1. Lemn masiv – acest tip de lemn este cel mai popular si durabil. Este realizat dintr-o bucata mare de lemn si este ideal pentru pereti si podele.
 2. Lemn lamelar incleiat – este format din mai multe straturi subtiri de lemn care sunt lipite intre ele. Acest tip de lemn este mai putin predispus la deformari decat lemnul masiv si este adesea folosit pentru grinzi si stalpi.
 3. OSB – este un material compozit format din fibre de lemn comprimate si liant. Este mai ieftin decat lemnul masiv si lamelar incleiat, dar este mai putin durabil si nu ar trebui sa fie folosit pentru structura casei.

Modul de constructie al caselor din lemn:

Cand vine vorba de construirea unei case din lemn, exista mai multe tehnici si metode de constructie pe care le puteti alege. Iata cateva dintre cele mai populare:

 1. Balon – acest tip de constructie implica amplasarea unei grinzi de lemn la baza peretilor si a unui al doilea rand de grinzi la baza acoperisului. Aceasta metoda de constructie poate fi mai costisitoare decat alte metode, dar ofera o izolare termica mai buna.
 2. Platforma – aceasta metoda de constructie implica amplasarea unei platforme de lemn pe piloni la baza casei. Peretii si acoperisul sunt apoi construiti pe platforma. Aceasta metoda este mai simpla si mai ieftina decat metoda balon, dar poate fi mai putin eficienta din punct de vedere energetic.
 3. Cadru – aceasta metoda implica construirea unei schele din grinzi de lemn, care formeaza structura casei. Peretii si acoperisul sunt apoi fixate pe schelet. Aceasta este o metoda populara pentru casele de dimensiuni mici sau medii si este una dintre cele mai rapide si mai ieftine metode de construire a unei case din lemn.

Avantajele casei din lemn sunt numeroase, iar printre cele mai importante se numara:

 1. Confort termic – lemnul este un material excelent din punct de vedere al izolatiei termice si acustice, ceea ce face ca casele din lemn sa fie mai calduroase si mai linistite decat cele din beton sau caramida. In plus, lemnul este un material respirabil, ceea ce permite circulatia aerului si previne aparitia mucegaiului si a altor probleme de umiditate.
 2. Durabilitate – daca este intretinuta corespunzator, o casa din lemn poate fi la fel de durabila ca orice alta constructie. Lemnul poate rezista la intemperii si la alte factori de mediu, iar daca este tratat cu substante de protectie, poate fi protejat impotriva insectelor si a putrezirii.
 3. Eco-friendly – lemnul este un material natural si regenerabil, care nu emite gaze nocive in atmosfera. In plus, daca alegeti lemn din surse sustenabile, puteti fi sigur ca nu contribuiti la defrisarea padurilor sau la distrugerea habitatelor naturale.
 4. Estetica – casele din lemn au un farmec aparte si sunt apreciate pentru aspectul lor rustic si natural. Lemnul poate fi finisat intr-o varietate de culori si texturi, ceea ce permite personalizarea aspectului casei in functie de gusturile si preferintele proprietarilor.

Intretinerea casei din lemn:

Pentru a mentine o casa din lemn in stare buna, este important sa se acorde atentie intretinerii. Iata cateva sfaturi utile:

 • Curatati si protejati lemnul in mod regulat. Lemnul trebuie curatat de murdarie si praf, iar suprafata trebuie tratata cu uleiuri sau lacuri de protectie.
 • Verificati si reparati eventualele daune. Verificati periodic peretii, acoperisul si podelele pentru a identifica orice problema, cum ar fi crapaturi, fisuri sau gauri, si reparati-le imediat.
 • Asigurati-va ca casa este bine ventilata. Acest lucru va ajuta la prevenirea aparitiei mucegaiului si a altor probleme de umiditate.

FAQ-uri:

 1. Cat costa construirea unei case din lemn?

Costul de construire a unei case din lemn poate varia foarte mult in functie de dimensiunea casei, de tipul de lemn folosit si de metoda de constructie. In general, casele din lemn sunt mai ieftine decat cele din beton sau caramida.

 1. Este o casa din lemn mai sigura decat una din beton?

O casa din lemn poate fi la fel de sigura ca orice alta constructie daca este construita si intretinuta corespunzator. Lemnul este un material durabil si rezistent la foc, iar casele din lemn pot fi echipate cu instalatii de protectie impotriva incendiilor.

 1. Cum se face izolatia termica si fonica la o casa din lemn?

Izolatia termica si fonica la o casa din lemn se face de obicei cu vata minerala, placi de polistiren sau alte materiale similare, care sunt aplicate intre peretii din lemn sau sub podele. De asemenea, podelele si acoperisul pot fi izolate cu materiale speciale pentru a reduce pierderile de caldura si zgomot.

 1. Cat dureaza construirea unei case din lemn?

Timpul de constructie a unei case din lemn poate varia in functie de dimensiunea si complexitatea casei, precum si de metoda de constructie folosita. In general, o casa din lemn poate fi construita intr-un interval variabil.

Casele din lemn sunt o alegere excelenta pentru cei care cauta un mod de viata eco-friendly si confortabil. Acestea ofera o multime de avantaje, cum ar fi izolatie termica si fonica, durabilitate si estetica, si pot fi construite intr-o varietate de stiluri si dimensiuni. Daca sunt construite si intretinute corespunzator, casele din lemn pot fi la fel de sigure si durabile ca orice alta constructie, iar proprietarii se pot bucura de o viata confortabila si sustenabila in mijlocul naturii.

Case din lemn – confort si eco-friendly face parte din categoria Porti Maramuresene de lucrari in lemn.
Case din lemn – confort si eco-friendly este o lucrare a mesterilor populari BarsanArt, care sunt specializati in sculptura in lemn, porti maramuresene, troite si cruci din lemn si nu numai.
Daca doriti detalii despre Case din lemn – confort si eco-friendly puteti sa ne contactati.
De asemenea, daca vreti o luctare similara cu Case din lemn – confort si eco-friendly, ne puteti contacta la numarul de telefon: 0766.479.840.